8. Konferencija dimnjačara Hrvatske

U organizaciji Hrvatske dimnjačarske udruge i suorganizatora agencije Avrion, održana je 8. Konferencija dimnjačara Hrvatske. Konferencija je objedinila predavanja stručnjaka iz cijele regije te je kroz panel rasprave istaknula problematiku zakonske regulative i deficitarnosti dimnjačarske struke.

Osma po redu Konferencija dimnjačara, održana je na inicijativu Hrvatske dimnjačarske udruge kako bi pomogli osposobljavanju što kvalitetnijeg kadra struke, izuzetno važne za sigurnost svih građana. Glavne teme Konferencije obuhvatile su ErP odredbu, zakonske obveze i odgovornost operatora plinskog distribucijskog sustava, nove generacije uređaja, programa i alata iz prateće industrije, knaufa kao protupožarnog okna, peći na pelete, ali i primjere loših sanacija dimnjaka u praksi, pregled požara dimnjaka i mnoge druge teme vezane uz sigurnost.

Veliki značaj Konferencije potvrdili su i predavači iz cijele regije (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije) koji su usporedili stanja u dimnjačarstvu u njihovim zemljama te na panel raspravi izložili svakodnevne probleme s kojima se struka susreće. Zajedno su zaključili kako je glavni problem u deficitarnosti zanimanja te u nedovoljno definiranoj zakonskoj regulativi koja se ne provodi sustavno.

„Imali smo izvrstan odaziv dimnjačara i komunalnih poduzeća te prisutnost stručnih izlagača, a sudionici su mogli čuti i upoznati mnoge nove tehničke inovacije u proizvodnji dimnjaka i plinskih ložišta. Moram naglasiti da dimnjačarstvo kod nas još uvijek nema potreban tretman u državnim tijelima svih nivoa. Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu nije donio gotovo nikakve promjene u odnosu na proteklih 20 godina“–izjavio je predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge, Zdravko Šenjug.

Pokrovitelji koji su podržali Konferenciju su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Udruženje obrtnika grada Zagreba, Dimnjačarska obrtnička zadruga. Ispred pokrovitelja Konferenciji su nazočili i održali uvodne govore Mirza Šabić iz Obrtničke komore Zagreb, Davor Pleško iz Hrvatske obrtničke komore te Ivan Oštir, predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i složili se da su upravo ovakve manifestacije temelj za pokretanje promjena i rješavanje problema koji koče dimnjačarsku struku.

„Moramo pojačati aktivnosti prema nadležnim ministarstvima kako bismo pokušali dimnjačarstvo postaviti na pripadajuću poziciju. Vjerujemo da bi novi Zakon o dimnjačarstvu, koji se priprema već par godina i stoji u nečijim ladicama, donio napredak struke i smanjio razjedinjenost koja trenutno vlada među dimnjačarima“– dodaje Šenjug.

Konferenciju je kao generalni sponzor podržao Bosch, sponzori: Gradska plinara Zagreb, Jeremias, MRU, Dimnjačarstvo Sopot, Schiedel, Viessmann te izlagači i sponzori: Belmet97, Kreire metal, Tokamak, Vaillant, Lim-Mont, PGM i TopDom, a kao medijski pokrovitelj PRO Gradnja.

Hrvatska dimnjačarska udruga zahvaljuje svim sudionicima, predavačima, pokroviteljima i sponzorima na suradnji i odazivu. Nadamo se da Vam je konferencija bila korisna i zanimljiva.

Prezentacije s konferencije u .pdf formatu možete preuzeti uz lozinku koju ste dobili u tiskanim materijalima na konferenciji.

Vidimo se na sljedećoj konferenciji!