9. Konferencija dimnjačara Hrvatske
U organizaciji Hrvatske dimnjačarske udruge i suorganizatora agencije Avrion, održana je 9. Konferencija dimnjačara Hrvatske. Konferencija je okupila sudionike koji žele uputiti apel nadležnim institucijama Republike Hrvatske da se krene u provođenje zakonske regulative u koju je implementirana dimnjačarska služba.

Tuheljske Toplice, 20. i 21. listopad – Deveta po redu Konferencija dimnjačara Hrvatske, održana je na inicijativu organizatora Hrvatske dimnjačarske udruge s ciljem rješavanja problema s kojima se struka suočava već dugi niz godina te kako bi dijeljenjem svojih iskustava iz prakse i novih znanja pomogli napredovanju djelatnosti koja je iznimno važna za sve naše građane u Republici Hrvatskoj. Potres je ukazao upravo na važnost dimnjačarske struke i profesionalnost dimnjačara koji su u izvanrednim okolnostima pokazali da raspolažu profesionalnim znanjima i vještinama neophodnima za pravovremene reakcije.

Veliki značaj Konferencije potvrdili su i predavači koji su usporedili stanja u dimnjačarstvu Hrvatske i Slovenije te na panel raspravi izložili svakodnevne probleme s kojima se struka susreće. Predstavljene su nove palete kondenzacijskih kotlova te sustavi dimnjaka.

„Stotinjak sudionika potvrdilo je važnost dimnjačarske struke kao komunalne službe koja se mora redovito obavljati u interesu sigurnosti građana i života. Ustanovljena je visoka tehnička opremljenost naših dimnjačara, ali nažalost s istim problemom koje se ponavlja iz godine u godinu – manjkavih ili nedorečenih zakona i propisa. Problem je provedba i primjena postojećih pravila, a završno sve na štetu građana, odnosno korisnika.“–izjavio je predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge, Zdravko Šenjug.

Pokrovitelji koji su podržali Konferenciju su Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Hrvatska obrtnička komora, Udruženje obrtnika grada Zagreba, Dimnjačarska obrtnička zadruga i Obrtnička komora Zagreb. Ispred pokrovitelja Konferenciji su nazočili i održali uvodne govore Antun Trojnar iz Obrtničke komore Zagreb te Krešimir Tomić iz Hrvatske obrtničke komore te su podržali Konferenciju, naglašavajući važnost struke i uputili poziv svim obrtnicima da ih koriste kao alate za ostvarivanje ciljeva u segmentu kvalitete pružanja dimnjačarskih usluga.

„Sve više se pojavljuje problem deficitarnosti struke, mnogi dimnjačari odlaze u mirovinu, a nove generacije ne žele u dimnjačarsku struku unatoč garantiranoj dugoročnosti posla i prihoda. Na Konferenciji smo zaključili kako je izuzetno naglašena želja i potreba za zajedništvom naših dimnjačara“– dodaje Šenjug.

Ovom Konferencijom sudionici i organizatori žele uputiti apel nadležnim institucijama Republike Hrvatske da se krene u provođenje zakonske regulative u koju je implementirana dimnjačarska služba, a to su Zakon o zaštiti od požara, Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima te Tehnički propisi za dimnjake u građevinama.

Dimnjačarska služba je neovisni sustav kontrole u svrhu prevencije požara, trovanja, eksplozija te zaštite okoliša kroz čišćenje i kontrolu dimnjaka, dimovoda i ložišta.

Konferenciju je kao generalni sponzor podržao Bosch, sponzori: Jeremias, Leier, Weishaupt, te izlagači i sponzori: Belmet97, Dimnjačarstvo Kamin, Hargassner, Konplast i MRU, Metior Lab, Promat, Tokamak, Vaillant, Gradska plinara Zagreb, PGM, TopDom i Viessmann, a kao medijski pokrovitelj PRO Gradnja.

Prezentacije s konferencije u .pdf formatu možete preuzeti uz lozinku koju ste dobili u tiskanim materijalima na konferenciji.

Veselimo se susretu na sljedećoj Konferenciji!