2. Konferencija dimnjačara Hrvatske

2.Konferencija dimnjačara hrvatske

Hrvatska dimnjačarska udruga organizirala je od 25.-27. 11.2009. u hotelu Matija Gubec, Stubičke toplice

2.KONFERENCIJU DIMNJAČARA HRVATSKE.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

2. konferencija dimnjačara Hrvatske je i ove godine okupila preko 150 sudionika i nastavila tradiciju s istim mjestom i terminom održavanja.

Konferencija je nastala idejom o godišnjem okupljanju struke te stanjem u dimnjačarstvu i potrebom za dodatnom edukacijom kroz upoznavanje s novim zakonskim regulativama, s pravilima struke i europskim normama te upoznavanjem s novim tehnologijama dimnjaka, ložišnih uređaja i upotrebe u radu.

Konferencija dimnjačara bila je namijenjena prvenstveno dimnjačarskim obrtima i tvrtkama koje se bave dimnjačarskim radovima te svima čija djelatnost zadire u područje dimnjačarstva: proizvođačima dimnjaka i prateće opreme, zastupnicima prateće opreme, plinskih uređaja i mjernih instrumenata, plinskim serviserima, upraviteljima stambenih zgrada, … Posebno ove godine veseli odaziv tvrtki upravitelja zgradama koje su prepoznale važnost suradnje i razmjene ideja i problema s dimnjačarima.

Na konferenciji su zanimljive i korisne teme prezentirali kako naši tako i stručnjaci s područja dimnjačarstva iz Europske unije. Na samom početku Konferencije pozdravnim govorima okupljenima su se obratili Josip Friščić, dipl. ing. u ime Hrvatske stručne udruge za plin, Boris Gospodnetić, dipl. iur. u ime Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore koji je najavio izradu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu i Lino Fučić, dipl. ing. u ime MZOPUG-a koji je istaknuo da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova u izradi novi Zakon o zapaljivim tekućinama i plinovima kojim će biti predviđene određene djelatnosti dimnjačara u vezi s plinskim instalacijama. Prvo predavanje održao je predsjednik HDU-a, gosp. Zdravko Šenjug i pri tome se osvrnuo na stanje dimnjačarstva u Hrvatskoj i istaknuo brojne probleme, a ponajviše ovisnost o dobroj volji nadležnih tijela u jedinicama lokalne samouprave, nedostatne, nedorečene i zastarjele propise, rad na crno, neprihvaćenost struke kao takve i premalen broj stručnjaka. Stanje dimnjačarstva i primjere spajanja plinskih trošila na dimnjak u susjednoj Sloveniji prikazao je gosp. Bojan Brenčić iz Sektora za dimnjačarstvo Obrtno-poduzetničke komore Slovenije, dok se dimnjačar Jens Ahrenmeier, ing. iz Njemačke tvrtke Skoberne osvrnuo na organizaciju njemačkog dimnjačarstva. Isto tako, valjalo bi spomenuti i predavanje Ivana Strelara, dipl. ing. iz tvrtke Euroinspekt Tehnokem o stručnom dimnjačarskom nalazu, ali i dimnjačarstvu o cjelini. Uz to, također su ukratko predstavljena rješenja tvrtki Vaillant, Skoberne i Cox Geelen, a održana je i zanimljiva diskusija s usporedbom slovenskih i njemačkih gledišta na nekoliko osnovnih pitanja koja muče hrvatske dimnjačare. Sudionici su s naročitim zanimanjem pratili izlaganja predavača iz Europske unije g. Dietricha Probsta i g. Hilka Seldersa, koji su, zajedno s g. Jensom Ahrensmeierom, dimnjačarom, došli kao gosti generalnog sponzora, tvrtke Kostanjevec dimovodni sustavi.

Program Konferencije u dva dana održavanja obuhvatio je još mnoga zanimljiva izlaganja iz područja dimnjačarstva i srodnih struka (plinske tehnike, tehnike grijanja i sl), a i stručni obilazak tvornice dimnjaka PGM u Poznanovcu. Na kraju drugog dana konferencije održan je vrlo zanimljiv Okrugli stol s vrlo živom diskusijom vezanom za probleme dimnjačara na problemu i nedorečenu zakonsku regulativu. Konferencija je završila vrlo vrijednom nagradnom igrom u kojoj su nagrade poklanjali sponzori i željom da ovi susreti dimnjačara postanu tradicionalni.

Na konferenciji su također kao gost Hrvatske dimnjačarske udruge sudjelovali učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole iz Zagreba –smjer dimnjačar, kojima je ovo bila idealna prilika da se pobliže upoznaju sa svojim budućim zanimanjem.

2. konferenciju dimnjačara Hrvatske sponzorski su pomogli:

Generalni sponzor: Kostanjevec dimovodni sistemi

Pokrovitelj: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Sponzori: Junkers, Sturm, Vaillant, Viessmann, Sculptor computers Net, Gradska plinara Zagreb

Izlagači: IN.FI, Jupico Kreire metal, Schiedel, PGM, Dimnjačarstvo Sopot, Dravinjski dom, Sloga obuća

Suorganizator: Avrion events