Savjeti Vašeg dimnjačara

Prije svega prihvatite dimnjačara kao dobronamjernog prijatelja vaše kuće ili stana.

Dimnjačarstvo spada u komunalnu službu koja se mora redovito obavljati. Ne kao servis koji se zove tek kada se nešto zaštopa ili se nešto desi, već  prvenstveno kao preventivna služba, da se ne zaštopa, da se ne zapali, da se ne uguši,  da ne eksplodira.

Ovlašteni dimnjačari koncesionari su stručni ljudi koji se brinu o ispravnosti vaših dimnjaka i ložišta

Po važećim propisima građani su dužni i obavezni pustiti dimnjačara da obavi svoje radove. Dimnjačar je jedini koji bez posebnog naloga može ući u stanove i privatne kuće.

Područni dimnjačar je obavezan obilaziti dimnjačarsko područje na kojem radi.

Gradske i općinske odluke o dimnjačarskoj službi određuju rokove održavanja i čišćenja. Najčešće su to termini od tri mjeseca kada je potrebno čistiti i kontrolirati dimnjake i ložišne uređaje  od strane dimnjačarske službe. To se odnosi i na plinske dimnjake i ložišta.

Slijedom važećih propisa preko 50% dimnjaka kod nas je neispravno za sigurno korištenje prema važećim tehničkim standardima. Moramo napomenuti da su u susjednim zemljama Evrope dimnjaci od cigle  već niz godina zabranjeni za priključenje i korištenje plinskih ložišta, a kod nas oni još uvijek čine većinu.

Danas je sve manje događaju tragedije zbog nestručnog rada dimnjačara i zaštopanih dimnjaka, već problemi nastaju zbog novih tehničkih rješenja u stanovima koje izvode vlasnici ili kućni majstori. Pri tome mislimo na ugradnju PVC stolarije i ugradnju novih  (jakih) kuhinjskih napa i ventilatora koji su u pravilu jači od prirodnog “cuga”  dimnjaka pa dim i opasni ugljični monoksid ostaju u stanu.

 Zbog takovih situacija preporuča se da je prilikom zamjene starih bojlera potrebno  voditi računa da se ugrade plinski uređaji koji rade neovisno o zraku iz prostorije, tj sa zatvorenom komorom izgaranja.

Od jeseni 2015 g. Europa više ne priznaje i ne proizvodi klasične plinske uređaje već samo one koji rade neovisno o zraku u prostorijama